Müsilaj (deniz salyası) kabusu büyüyor

Marmara Denizi su yüzeyini ve derinlerini saran ve  "deniz salyası" olarak adlandırılan müsilajla boğuşuyor.


2007 yılından bu yana özellikle durağan ve kapalı denizlerde ortaya çıkmaya başlayan ve artarak Marmara Denizi'nin yanı sıra Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'nde de görülen müsilaj yoğunluğu iklim değişikliğinin yanı sıra birçok faktörün bir araya gelmesiyle arttı.

Müsilaj oluşumu, özellikle denizin derinliklerindeki hareketsiz canlıların üzerini sararak yaşamlarını tehdit ediyor. Denizin yüzeyinde görülen tabakalar ise altlarında yer alan deniz canlılarının oksijen almalarını engelliyor ve bu durum ölümlerine sebep oluyor.



Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, Ocak ayından bu zamana kadar Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda görülen deniz salyası (müsilaj) için "Büyük şehirlerden özellikle arıtılmadan denize boşalttığı atık sular, kimyasal ve diğer fabrikaların attığı atıklar, onun dışında tarlada iyi tarım uygulaması yapmayıp, aşırı gübreleme sonucu yağmurla birlikte Marmara Denizi'ne akan bu sular müsilajı tetikliyor" ifadelerine yer verdi.