ABD ve İngiltere, Afganistan’a asker gönderiyor



ABD birliklerinin Afganistan’dan geri çekilme sürecinin başlamasının ardından Taliban, hakimiyet alanını genişletmeye devam ediyor. Taliban, Afganistan'ın en büyük üçüncü kenti Herat vilayetinin merkezini ele geçirerek, kontrol altına aldığı vilayet merkezi sayısını son 7 günde 11'e yükseltti.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin başkent Kabil’de yer alan ABD Büyükelçiliğindeki personelin büyük bir kısmını tahliye edeceğini ve bu tahliyeye yardımcı olması için Kabil Havalimanı’na asker gönderileceğini duyurdu.


Price, “Büyükelçilikte görev yapanları en iyi nasıl güvende tutabileceğimizi belirlemek için güvenlik durumunu her gün değerlendiriyoruz. Buna göre, gelişen güvenlik durumu ışığında Kabil’deki sivil sayışımızı daha da azaltıyoruz” dedi.


Önümüzdeki haftalarda büyükelçilikte personel sayısının minimuma indirileceğini ifade eden Price, az sayıdaki personel ile büyükelçiliğin faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı. Kabil’deki ABD Büyükelçiliği’nde yaklaşık bin 400 personelin kaldığı tahmin ediliyor.


ABD YAKLAŞIK 3 BİN ASKER GÖNDERECEK


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'daki tahliyelere yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin Kabil Havalimanı’na gönderileceğini ve ilk konuşlandırmanın önümüzdeki 24 ve 48 saat içinde yapılacağını aktardı.


Kirby, durumun kötüleşmesi durumunda ise bölgeye yaklaşık 3 bin 500 ek askerin yanı sıra özel bir göç sürecinden geçen Afganlara yardımcı olmak için bin personelin de gönderileceğini aktardı.


İNGİLTERE 600 ASKER GÖNDERECEK


İngiltere'de Afganistan'da bulunan İngilizlerin tahliyesi için harekete geçti. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace gazetecilere verdiği demeçte, ülke genelinde artan şiddete yanıt olarak Kabil’e “kısa vadeli olarak” 600 askerin gönderileceğini açıkladı.


Önümüzdeki günlerde askerlerin Kabil'e gönderileceğini belirten Wallace, “Kabil’deki diplomatik varlığı desteklemek, İngiliz vatandaşlarının ülkeyi terk etmesine yardımcı olmak ve hayatlarını bizimle birlikte hizmet etmek için riske atan eski Afgan personelinin yer değiştirmesini desteklemek için ek askeri personelin görevlendirilmesine izin verdim” dedi.