Joe Biden: Kararımın arkasındayım



ABD Başkanı, Afganistan'ın kısa sürede Taliban'ın eline geçmesine karşın, asker çekme kararını savundu ve kararının arkasında olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'da yaşanan gelişmeler üzerine Camp David'teki programını kısa keserek sabah saatlerinde Beyaz Saray'a dönüş yaptı. Biden, TSİ ile 22.45'te kameralar karşısına geçerek Afganistan'daki gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'ın kısa sürede Taliban'ın eline geçmesine karşın, asker çekme kararını savundu ve kararının arkasında olduğunu söyledi. Biden, Afganistan'da yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve buna göre hızlıca planlarını uygulamaya koyduklarını belirtti. Afganistan'da hızlı bir şekilde yönetimin düşmesinin de kendilerinin değerlendirmiş olduğu alternatifler arasında bulunduğu ve  buna göre harekete geçtiklerini ifade etti.

ABD Başkanı "Afganistan'a neredeyse 20 yıl önce gittik. Burada bir biçimde bize saldıranları yakalamak gibi net bir hedefimiz vardı. El Kaide’nin Afganistan’ı bir üs olarak kullanmasını engelleme amacımız vardı bunu başardık. El Kaide’nin kapasitesine ciddi zarar verdik ve asla (El Kaide lideri Usame) bin Ladin’in peşini bırakmadık ve yakaladık. Bu da 10 yıl önceydi. Bizim Afganistan’da görevimiz buydu. Hiçbir zaman Afganistan’da bir ulus inşa etmek gibi bir görevimiz olmadı. Hiçbir zaman Afganistan’a bir demokratik düzen kurmak amacıyla gitmedik. Oradaki tek çıkarımız ABD’ye yönelik bir terör saldırısının önüne geçmekti ve bugün de aynı. Bu yüzden de asker sayısının arttırılmasına Başkan Yardımcısı’yken de itiraz ettim. Bugün de ediyorum” dedi.