Yüz yüze eğitim başlamadan fırsatçılık başladı! Kira fiyatları 2 katından fazla artış gösterdi



Samsun'da Ondokuz Mayıs ve Samsun Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler yüz yüze eğitim kararıyla kiralık ev arayışına başladı. Bu durumu fırsata çeviren ev sahipleri kiralara iki katı zam yaptı. Atakum ilçesinde geçen sene 800 lira olan 2+1 kiralık dairelerin fiyatı şu anda bin 600 liraya kadar yükseldi.

Bir benzer felaket ise Eskişehir'de meydana geldi. Yüz yüze eğitim kararı çıkmadan önce 5 Ağustos 2021 tarihinde bin 299 lira olan kiralık bir dairenin şuanda yüz yüze eğitim kararı çıktıktan sonra iki bin 600 lira civarına yükseldi. Böylelikle yüzde yüzden daha fazla zamlanmış oldu.



Evde bulunan bir kiracıya yapılan zam olmadığından dolayı belirli bir zam ölçüsü bulunamamasından dolayı önüne geçilmeyen bu zam olayları hem üniversitelileri hem de aileleri zora sokuyor.


Samsun’da emlakçılık yapan Mustafa Kocaman, daire fiyatlarının pandemi öncesi dönemlere göre çok yüksek olduğunu belirtti. Özellikle Atakum ilçesinde kiralık dairelerin bin 600 TL ve üzeri olduğunu belirterek, öğrencilerin zorlandığını ifade eden Kocaman, şunları söyledi:


“4 BİN TL KİRA İSTEYEN BİLE VAR”


- 2 yıl önce kente gelen öğrencilerin, 750-800 liraya tuttuğu daireler, şu anda 2 bin liraya yaklaşmış durumda. Bunu fırsatçılık olarak algılamak ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemiyorum ama bunda çeşitli etkenler söz konusu.


- Öğrencilere ve ev kiralayacak vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda ev sahiplerinden tabi ki bizim de istirhamımız oluyor, fedakarlıkta bulunmaları gerekiyor.


- Çünkü insanlar burada konakladıkça dairelerinin değeri artıyor. Aynı zamanda hazır kiracılı dairelerin satışları yatırımcı bazlı bakıldığı zaman daha hızlı olabiliyor.