Apple’dan komisyon adımı: Kurallar gevşiyor



ABD'li teknoloji devi Apple, uygulama mağazası kurallarını gevşeterek, Netflix gibi şirketlerin Apple'a komisyon ödemeden müşteri edinmelerine müsaade edecek.

Büyük bölümü uygulama mağazası olmak üzere hizmet sektöründen geçen yıl 53.8 milyar dolar gelir elde eden teknoloji devi Apple, düzenleyici kuruluşların baskıları sonucu komisyon geliri elde ettiği iş modelinde bu hafta ikinci defa taviz vermiş oldu.

Uygulama mağazasından veya uygulama içi satışlardan %15 ila %30 komisyon alan Apple'ın kuralları, çeşitleri engeller yaratarak, uygulama geliştiricilerin kullanıcıları Apple dışındaki ödeme kanallarında yönlendirmesini zorlaştırıyor.

Bu kurallardan biri, Apple cihaz kullanıcılarının dergi, kitap, müzik veya video gibi içerikleri satın almak Apple'ın dışında ödeme yöntemleri kullanmasını engelliyordu. Apple yaptığı açıklamada, Japan Fair Trade Comission (JFTC) tarafından başlatılan soruşturma sonrasında gelecek yılın başından itibaren bu kuralı sonlandıracağını duyurdu.


'YÖNLENDİRMEYE İZİN VERİLECEK'


Şirket, uygulama geliştiricilerinin bu uygulamalarda tek bir link paylaşarak kullanıcıların hesap oluşturabilmeleri için onları web sitelerine yönlendirmelerine izin verilmesi konusunda JFTC ile uzlaştığını açıkladı.


Güney Kore parlamentosu, Google ve Apple gibi büyük uygulama mağazası operatörlerinin, yazılım geliştiricilerini kendi ödeme sistemlerini kullanmaya zorlamasını engelleyen yasa tasarısını dün onaylamıştı. Ancak yasak oyun uygulamalarında devam edecek.