Elon Musk’a dava şoku: Beyin implantı için kullanılan maymunların çoğu öldü

İnsanlı deneyler için hazırlıklar yapan Neuralink'e dava şoku... Daha önceki testlerde kullanılan makak maymunlarının çoğu ölünce şirkete dava açıldı.




Geçen yıl nisan ayında Neuralink'in kurucusu Elon Musk, dokuz yaşındaki bir makak maymunun kontrolör  kullanılmadan Pong tarzı bir video oyunu oynadığını gösteren bir video paylaşmıştı. Beyin çipi teknolojisi kullanılan deney hayranlık uyandırsa da test sonrasında ciddi sorunlar oluştuğu ifade ediliyor.

Etik tıbbi araştırmaları destekleyen Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM), makak maymunlarına zarar verdiğini ve hatta bazılarının ölümlerine neden olduğunu iddia ederek, Neuralink'e dava açtı.




Komite, testler sırasında maymunların resimleri ve videoları da dahil olmak üzere laboratuvarın kayıtlarına erişmeye çalışıyor. Ayrıca, şirketin Hayvan Refahı Yasası’nı ihlal ettiğine karar vererek Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na şikayette bulundu.

PCRM’den Jeremy Beckham, “Başına implant takılan hemen hemen her maymun, sağlık sorunları yaşadı. Açıkçası hayvanları sakatlıyor ve öldürüyorlar” dedi.