Blinken duyurdu: Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasında görüşmeler sürüyor

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Almanya'nın başkenti Berlin'de NATO Dışişleri Bakanları'nın bir araya geldiği görüşmelerde konuştu.




Anthony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme fırsatı bulduğunu belirtirken, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yönelik olumsuz tutumuna değinen Blinken, üç ülkeye arasındaki görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Blinken, Türk mevkidaşı ile Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımıyla ilgili endişeleri hakkında konuştuğunu ve Pazar günkü dışişleri bakanları toplantısının ardından bir uzlaşmaya varılabileceğinden emin olduğunu ifade etti.

Blinken, "Dışişleri bakanıyla ya da NATO oturumlarında yaptığımız özel konuşmayla ilgili tüm detayları açıklamak istemiyorum, ancak şu kadarını söyleyebilirim: İsveç, Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin güçlü bir desteği olduğunu düşünüyorum. Eğer onlar da istiyorlarsa, bu konuda fikir birliğine varacağımıza çok eminim" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline de değinen Blinken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’ni yakında açmayı planladıklarını duyurdu.