Hollanda'ya götürülen tarihi kitabe yeniden Türkiye'de

 Hollanda'da bir müzayede evinde satışa sunulan ve Türkiye'den illegal yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii Kitabesi ana vatanına geri gönderildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları'nın iş birliğinde yürütülen çalışmalarla Türkiye'ye iadesi sağlanan kitabe, THY'ye ait uçakla sabaha karşı İstanbul'a getirildi.

Havalimanının Gümrük Müdürlüğü'nde gerekli işlemleri yapılan kitabe, sergilenmek için Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'nun ihbarı üzerine, eylül 2021'de Hollanda'daki bir müzayede evinde bir camii kitabesinin satışa çıktığı bakanlık tarafından tespit edildi.

Üzerinde "Şile Kazasının Bozgoca Kariyesinin El Hacı İbrahimzade Hurşit Bey'in Camii Şerifi Hayratıdır" yazısı bulunan kitabenin, mimari öğenin tamamlayıcı parçası olması ve hiçbir dönem ve şartta alım satımının yapılmasının mümkün bulunmaması nedeniyle ülkeden illegal yollarla Türkiye'den çıkarıldığı Hollanda makamlarına iletildi.

ESERİN İZİ SÜRÜLDÜ

Hollanda'daki adli birimlerin esere el koyabilmesi için Şile Cumhuriyet Başsavcılığınca adli yardımlaşma talebi dosyası hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nca Hollanda savcılık makamına iletilen dosyada, "Türkiye'den kültür varlıklarının çıkışının 19.yüzyılın sonundan beri yasak olduğu, bu tür eserlerin yerlerinden koparılmalaeının dahi suç sayıldığı, üzerinde Şile'ye ait olduğunu belirten ifade yer alan bu eserin Türkiye'den ayrılmasının hiçbir yasal yolu olamayacağı" durumları vurgulandı.

Kitabeye el koyan Hollanda adli birimleri, eseri mayıs ayında Türkiye'ye teslim etti ve olumlu sonuçlanan sürecin sonunda eserin iadesi gerçekleşti.