Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, "Türkiye'deki 13 yanardağ aktif olabilir mi?" sorusunu cevapladı: Ege'deki volkanlar için durum tehlikeli



İspanya'ya bağlı olan Kanarya Adaları'nda meydana gelen volkanik patlama, Türkiye'de bulunan 13 yanardağın aktif olma ihtimalini gündeme taşıdı. Konu ile ilgili açıklama yapan Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, "Yakın tarihte böyle bir ihtimal olacağını sanmıyorum. Ancak, Ege'deki yanardağlar için durum farklı, onlar her an aktif olabilirler. Ayrıca volkanik hareketler depremleri de tetikleyebilir" ifadelerine yer verdi.

Doğanın yarattığı yıkıcı felaketler arasında yer alan volkanik patlamalar, tüm dünyada uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Dünya üzerinde 500 aktif volkan bulunuyor ve her yıl bunlardan 50 kadarı harekete geçerek lavlarını püskürtüyor.

Son olarak İspanya'nın gündemindeki yanardağ patlaması, gözleri yeniden bu doğa olayı hakkında merak edilenlere çevirdi. 19 Eylül'de Kanarya Adaları'ndan biri olan La Palma'da harekete geçen Cumbre Vieja Yanardağı'ndan püsküren lavlar, birçok evi haritadan sildi.