Bloomberg: Biden Rus petrolüne yasak kararını bugün açıklayabilir

Bloomberg, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'dan petrol, LNG ve kömür alımını yasaklama kararını bugün açıklayacağını yazdı. Haberin ardından petrol ve altın fiyatları fırladı. Biden, Türkiye saatiyle 18.45'te açıklama yapacak.




Bloomberg, ABD Başkanı Biden'ın Rusya'dan petrol ithalatına yasak kararını bugün açıklayacağını yazdı. ABD'nin yasaklama planı iki gün önce basına yansımıştı.

Konuya yakın kaynaklara dayandırılan habere göre, Avrupa Birliği (AB) yasak kararına katılmayacak ve ABD tek başına karar alacak.

Yasağa, petrolün yanı sıra LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve kömürün de dahil edileceği belirtildi.

Beyaz Saray, Biden’ın Türkiye saatiyle 18.45’te Rusya’nın Ukrayna’ya karşı haksız savaşıyla ilgili adımlar hakkında açıklama yapacağını duyurmuş ancak açıklamanın içeriğine dair bilgi vermemişti.

AB’NİN RUSYA BAĞIMLILIĞI YÜKSEK

Ham petrol ithalatında Rusya’nın payı ABD için yüzde 3 iken Avrupa Birliği için yüzde 25 seviyesinde. AB’nin Rus gazına bağımlılığı da yaklaşık yüzde 40 seviyesinde.

Bu nedenle AB’nin yakın zamanda Rusya’dan gaz ve petrol alımını yasaklaması mümkün görünmüyor. Ancak petrol alımlarının azaltılmaya başlandığı haberleri geliyor.

ABD’nin Rusya’dan günlük ortalama 700 bin varil petrol ithal ettiği, AB için bu rakamın günlük 4 milyon varil olduğu belirtiliyor.

ABD’nin toplam petrol ve petrol ürünü ithalatında ise Rusya’nın payı yüzde 8 düzeyinde.

ABD, savaş ve Rus petrolüne yasaklama planıyla artan petrol fiyatlarını frenlemek için İran ve Venezuela petrolünün piyasaya dönüşünü sağlamak üzere girişimlerde bulunuyor.


PETROL VE ALTIN YÜKSELDİ


Haberin ardından Brent tipi ham petrol fiyatı 126 dolardan 130 dolara fırladı.

Sabah saatlerinde 2 bin dolar civarında olan ons altın da bu haberle birlikte 2 bin 40 dolar seviyesini aştı.

Dolar/TL bugün 14,58’i görürken, gram altında da 955 TL seviyesi geçildi.