Yunanistan'dan skandal talep: Türkiye'ye derhal yaptırım uygulanmalı

Yunanistan'ın eski başbakanı ve muhalif partisi SYRIZA'nın genel başkanı Aleksis Çipras, son dönemde Türkiye ile yaşanan gerginliğe değinirken, AB'den Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istedi. Bir başka açıklama da şu an Prag'da Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına katılan Başbakan Miçotakis'ten geldi.





Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde son dönemde gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanış sergilerken, Yunanistan'ın eski Başbakanı ve şimdiki ana muhalefetteki SYRIZA partisinin genel başkanı Aleksis Çipras, son dönemde yaşanan gerilim hakkında konuştu.


Çipras, AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksel Temsilcisi Josep Borell ile bir araya geldi. Yunanistan merkezli Ta Nea gazetesine konuşan SYRIZA içerisinden kaynaklar, toplantıda Türkiye konusunun ele alındığını açıkladı. Çipras'ın Borell'e Türkiye konusunda AB'nin tutumunun yetersiz olduğunu söylediği açıklanırken, bir an önce yaptırımların devreye girmesini istediği aktarıldı.


'DERHAL YAPTIRIMLAR DEVREYE SOKULSUN'


Ta Nea, Çipras'ın  Borell’e son olarak Libya’da Türkiye ile varılan anlaşmayı hatırlattığı belirtilirken, AB’den derhal Türkiye karşıtı bir yaptırım paketini devreye sokmasını istediği bildirildi. Aynı zamanda Çipras’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin diplomasi yoluna dönmesi için AB’den yardım istediği bildirildi.


Geçtiğimiz günlerde, Almanya'da hükümet ortağı Yeşiller Partisi Dış Politika Sorumlusu Jürgen Trittin, AB’ye Türkiye’ye yönelik ‘yaptırım uygulanması’ çağrısında bulunmuştu.


MİÇOTAKİS ÜSTÜ KAPALI SESLENDİ


Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de bugün Prag’da düzenlenen Avrupa Birliği Siyasi Topluluk Zirvesi’ne katıldı. Zirvenin başlangıcında bir konuşma yapan Miçotakis, isim vermeden Ankara yönetimine, ” Uluslararası hukuka saygı, insan haklarının temel korunması bu yeni çabayı destekleyen mihenk taşı olmalıdır” mesajı verdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve için Prag’da bulunuyor. Ancak iki liderin bir araya gelip gelmeyeceği net değil. Son olarak, Yunanistan hükümet sözcüsü İoannis Oikonomou, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu hafta Prag’da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısında görüşmeye sıcak baktığını söyledi. Yunan sözcü, “Açıklamalarıyla gerilimi artıran taraf olan Türk lider Yunan başbakanla görüşmek isterse Yunanistan buna olumlu yanıt verir” demişti.