ABD’den Mısır, İsrail ve Filistin’e kritik ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere bir dizi bölgesel ve ikili bir konuyu görüşmek üzere Mısır, Filistin ve İsrail'e gidecek.





ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Blinken'ın 29-31 Ocak tarihlerinde Mısır, Filistin ve İsrail'i ziyaret edecğeini duyurdu.


Price, Bakan Blinken'ın Rusya-Ukrayna, İran tehdidi, İsrail-Filistin ilişkileri ve ikili devletli çözümün yanı sıra küresel ve bölgesel konular da  Mısırlı, İsrailli ve Filistinli yetkililerle görüşeceğini açıkladı.


Blinken'ın, Kahire'de ABD-Mısır stratejik ortaklığını, bölgede barış ve güvenliğini geliştirmek üzere Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, Dışişleri bakanı Samih Şukri ve üst düzey Mısırlı yetkililerle görüşeceğini kaydeden Price, ayrıca Libya'daki seçimler ve Sudan'daki siyasi sürece destek konularının da ele alınacağını belirtti.


Price, Blinken’ın 30-31 Ocak’ta Kudüs ve Ramallah’a gideceğini ve İsrail’de, İran tehdidine karşı ABD’nin İsrail’in güvenliğine yönelik bağlılığını görüşmek üzere Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve diğer üst düzey liderlerle bir araya geleceğini bildirdi.


ABD-FİLİSTİN İLİŞKİLERİ GÖRÜŞÜLECEK


Bakan Blinken’ın, ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve üst düzey Filistinli yetkililer ile İsrail-Filistin ilişkilerini ve iki devletli bir çözümün önemini, siyasi reformları ve ABD-Filistin ilişkilerini görüşeceğini belirten Price şunları kaydetti:


“Bakan, hem İsrailli hem de Filistinli liderlerle birlikte, çok sayıda masum cana mal olan şiddet döngüsüne son vermek ve gerilimi azaltmak üzere tarafların acil adımlar atması gerektiğinin altını çizecek. Ayrıca Kudüs’teki Harem-i Şerif’in tarihi statükosunun korunması konusunun hem söz hem eylemle vurgulanmasının önemini de görüşecek.”


Price, Blinken’ın her üç durakta da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geleceğini ifade etti. (AA)