BM Suriye Özel Temsilcisi: Ülkede çözüm ne yazık ki yakın değil

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'deki çatışmanın kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyacı olduğunu lakin bu çözümün yakın olmadığını ifade etti.





BM Suriye Özel Temsilciliğini Twitter hesabından Pedersen adına yazılı bir açıklama yapıldı.


Geir Pedersen, açıklamada, Suriye halkının 2023'te de büyük karmaşa ve kriz içerisinde sıkışıp kaldığını vurgulayarak, "Bu çatışmanın kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyacı var, başka hiçbir şey işe yaramaz. Çözüm de ne yazık ki yakın değil." ifadelerine yer verdi.


BM Genel Kurulu kararlarını uygulamak için somut eylemlere odaklanmaya devam ettiklerini aktaran Pedersen, Suriye’de önceliklerinin “gerilimi tırmandırmaktan vazgeçme” ve “sükuneti yeniden sağlama” ihtiyacı olduğunu kaydetti.





Pedersen, “Çatışmanın çözümü için ülke çapında bir ateşkes şart olmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.


“GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER ALMAK GEREKİYOR”


Suriye Anayasa Komitesinin Cenevre’de devam etmesini ve daha somut bir ilerleme kaydedildiğini görmeyi istediğini ifade eden Pedersen, bu konuda rapor edilecek yeni bir durumun olmadığının altını çizdi.


Pedersen, “Başlangıçta adım adım güven artırıcı önlemler de almak gerekiyor. Bu hususta tüm taraflarla diyaloğun derinleşmesini takdir ediyorum. Şubat ayı boyunca katılımın daha da derinleşmesinin önemli olduğunu vurguluyorum.” yorumunda bulundu.


Özel temsilci, BM tarafından kolaylaştırılan Suriyelilerin liderliğindeki sürecin arkasında birleşmek için ortak bir çaba gerektiğine de değindi.